Fusies gemeenten: ken je buurgemeenten !!

KEN JE BUURGEMEENTEN

Als een fusie toch moet… zijn er logischere opties dan Tielt-Winge
Stel dat een fusie dan toch een slimme keuze zou zijn (wat wij trouwens niet geloven), dan zijn er meer voor de hand liggende opties dan een fusie tussen Tielt-Winge en Lubbeek.

Vanuit een geografisch standpunt is een fusie van Bierbeek, Boutersem en Lubbeek de meest logische keuze. Dit levert een gemeente op van 115 km² met 33.439 inwoners, wat een stevige buffer vormt tegen de stad Leuven. Het is een fusie met de beide gemeenten ten zuiden van Lubbeek die ook deel uitmaken van de huidige politiezone en waarmee Lubbeek ook andere samenwerkingsverbanden heeft, oa een scholengemeenschap

Een tweede logische fusie vanuit een geografisch standpunt is de fusie van Holsbeek, Tielt-Winge en Lubbeek. Het levert een grote gemeente van 129 km² met 35.923 inwoners op, wat een gelijkaardige buffer vormt met de stad Leuven, maar aan de noordelijke kant van Lubbeek. Alleen maakt Tielt-Winge geen deel uit van de politiezone waar Holsbeek en Lubbeek wel deel van uit maken.

Een fusie met Tielt-Winge ( 90 km² en 25 813 inwoners) en mogelijk Bekkevoort zorgt voor een langgerekte gemeente, die reikt van Leuven tot Diest… 127 km² met 32.272 inwoners met de N2 als centrale as. Deze lijkt ons nog veel moeilijker te beheren dan beide voorgaande. Voor Lubbeek lijkt een verandering van politiezone dan een must omdat Tielt-Winge en Bekkevoort deel uitmaken van een andere politiezone.

FUSIE ALS THEMA VOOR DE VER KIEZINGEN VAN 2024

Wij zijn van mening dat er geen enkel probleem is om de verkiezingen van 2024 te gebruiken als referendum over de wens om te fuseren tot een grotere gemeente. Elke partij kan zich lokaal uitspreken of ze al dan niet voorstander zijn van een fusie en hun argumenten aan de bevolking verduidelijken. De burger kan met zijn stem laten weten wat zijn/haar standpunt is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *