Het verhaal van de koe van Lubbeek Leeft


Bij het zoeken naar een kapstok om het verhaal achter de nieuwste politieke formatie van Lubbeek, Lubbeek Leeft, beter kenbaar te maken bij de inwoners van Lubbeek zocht het team een mascotte. Die mascotte moest ervoor zorgen dat de Lubbekenaren zich makkelijker konden vereenzelvigen met de nieuwe partij, en de waarden waarvoor die partij staat. Open voor iedereen, eerlijk en transparant, dynamisch en toekomstgericht.

Na een aantal brainstormsessies kwam de ‘Koe van Lubbeek’ op de proppen. 700 kilo koe kan je namelijk niet zo eenvoudig van zijn stuk brengen. Een koe is ook een oerdegelijk beest, en je weet perfect wat je ervan kan verwachten, en wat er uit komt. Verder levert de koe ook ‘basisingredriënten’ op. Het spreekwoord ‘Melk is goed voor elk’ als bouwsteen voor een goede gezondheid kan, naar analogie met de politiek, vertaald worden als Lubbeek Leeft die een partij wil zijn waarop Lubbeek kan bouwen, en ook een partij die zélf wil bouwen aan een beter Lubbeek.

Ook met het oog op de heersende politieke sfeer in Lubbeek is de koe een dankbare mascotte. ‘Stoppen met melken’ en ‘De koe bij de horens vatten’ vertaalde het team van Lubbeek Leeft in een visie waarbij ze vooral op een constructieve en positieve manier willen besturen. Lubbeek Leeft wil weg van het politieke getouwtrek, en wil door een gezonde samenwerking Lubbeek terug op de sporen zetten.

Uiteraard denken we bij de koe ook een ‘gezond boerenverstand’. Het is, gezien de actuele economische situatie, noodzakelijk dat zowel de uitgaven, als de algemene werking van onze gemeente grondig worden herbekeken. Op bepaalde punten zit Lubbeek in de staart van het peloton, en daar moeten we dringend actie ondernemen volgens het principe van de goede huisvader. Ja, Lubbeek is niet de armste gemeente van Vlaanderen, maar dat wil niet zeggen dat de middelen efficiënter én effectiever kunnen en moeten worden ingezet. Ook daar kunnen we een voorbeeld nemen aan de koe, die niets verloren laat gaan.

Om het effect van de Koe optimaal te benutten kwam Lubbeek Leeft uiteindelijk terecht bij de levensgrote polyester exemplaren die Lubbeek sinds enkele weken in de ban houden, en waar momenteel nog altijd druk wordt gezocht naar Bertha, de vijfde koe die ergens in Lubbeek staat verscholen.